Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

xomateri_mpouldoza

82 παράνομες χωματερές λειτουργούν στην Ελλάδα

Print Friendly
         
Γιάννης Νικολάου από Γιάννης Νικολάου
17:34, 06 Νοε 2011

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην χώρα μας λειτουργούν τουλάχιστον 82 παράνομες χωματερές. Την ενημέρωση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ο Επίτροπός Περιβάλλοντος κ. Γ. Ποτότσκιν.

Ο Επίτροπος σε σχετική ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή κ. Παπανικολάου σημείωσε  ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στις 14Σεπτεμβρίου 2011 για να συζητήσει την κατάσταση και να εντοπιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην μη επίτευξη του κύριου στόχου του σχεδίου δράσης.  Όλες οι πληροφορίες που έλαβε αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης, με βάση την οποία η Επιτροπή θα αποφασίσει για την πλέον ενδεδειγμένη δράση, ώστε να διασφαλιστεί πλήρης συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Δικαστηρίου, χωρίς καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Επίσης, εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί – πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έγινε- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση C-502/03 καταδίκασε την Ελλάδα λόγω της έλλειψης κατάλληλης περιβαλλοντικής υποδομής για τη διαχείριση των αποβλήτωνκαι της ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσής τους. Σύμφωνα με το άρθρο 14 τηςοδηγίας περί υγειονομικής ταφής, όλες οι παράνομες χωματερές που εξακολουθούν ναλειτουργούν στην ΕΕ πρέπει να κλείσουν άμεσα ή να συμμορφωθούν με τα πρότυπα πουπροβλέπει η οδηγία περί υγειονομικής ταφής. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει την Επιτροπή ότι δύο σχέδια δράσης έχουν εκπονηθεί με σκοπό να συμμορφωθεί πλήρως μετην απόφαση του Δικαστηρίου: το ένα αφορούσε το κλείσιμο όλων των παράνομωνχωματερών μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και το άλλο την αποκατάστασή τους έως το2012.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να κλείσει όλες τις παράνομες χωματερές μέχρι το καλοκαίρι που μας πέρασε, προκύπτει ότι τουλάχιστον 82 από αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν στην επικράτεια της χώρας.Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πρόστιμα, με νέα οικονομική επιβάρυνση σεμία χρονική περίοδο όπου κάθε άλλο παρά λεφτά υπάρχουν. Αντί τυφλών φοροεισπρακτικών μέτρων, η ευρισκόμενη σε σύγχυση κυβέρνηση οφείλει πρώτα να ανταποκριθεί σε βασικές της υποχρεώσεις όπως είναι η αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που ήδη επισείουν ή δυνητικά επιφέρουν υψηλά πρόστιμα στην χώρα. Εξάλλου, το πρόβλημα των παράνομων χωματέρων πέρα από την οικονομική διάσταση,αφορά την δημόσια υγεία, αφορά το περιβάλλον, αποτελεί τελικά δείκτη προόδου τηςκοινωνίας. Η πράσινη ανάπτυξη που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός βαλτώνει ανάμεσα στις παράνομες χωματέρες και στον όγκο απορριμάτων που στοιβάζονται στις ελληνικές πόλεις. ‘Αλλωστε για το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πολιτική στα θέματα αποκομιδής, συλλογής και εναπόθεσης των απορριμάτων κάθε Έλληνας αυτές τις μέρες έχει το δυσάρεστο προνόμιο να το διαπιστώνει».
Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011