Eξελίξεις:

→» ΦΟΡΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙ Η ΑΜΑΞΙ →» ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Ο ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΩΝ TOOL! →» ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΒΑΕ →» Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΡΙΝΙΟ

hiroshima---fukushima_560x280

Από τη Χιροσίμα στη Φουκουσίμα. Θα μάθουμε ποτέ από τα λάθη μας;

Print Friendly
         
Ισαάκ Τριανταφυλλίδης από Ισαάκ Τριανταφυλλίδης
16:47, 16 Αυγ 2011

Η χειρότερη πυρηνική καταστροφή που χτύπησε την Ιαπωνία μετά τον βομβαρδισμό στο Ναγκασάκι το 1945 σημειώθηκε την άνοιξη του 2011 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα αποτέλεσμα της σφοδρότητας του γιγαντιαίου τσουνάμι που ενεργοποίησε ο σεισμός των 8,9 ρίχτερ.

Πριν από λίγες μέρες την ώρα που οι Ιάπωνες θυμούνταν την 66η ιστορική επέτειο του Ναγκασάκι,  επιστήμονες ανακοίνωσαν πως τα επίπεδα ραδιενέργειας που διαρρέουν από της κατεστραμμένες εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν η Ιαπωνία μετά την δραματική εμπειρία του ατομικού βομβαρδισμού να στραφεί στην πυρηνική τεχνολογία σε τόσο μεγάλη μάλιστα εξάρτηση ώστε το 1/3 των αναγκών της να καλύπτονται σήμερα από την πυρηνική ενέργεια.

Αυτή η επιλογή της Ιαπωνίας είχε βρει σθεναρή αντίσταση από την κοινωνία της χώρας και ιδιαίτερα από τους επιζώντες των ατομικών βομβαρδισμών στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Όμως οι πιέσεις της βιομηχανίες και η ανάγκη της χώρας να αναπτυχθεί με γρήγορους ρυθμούς σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα και ειδικά εκείνα των ΗΠΑ τελικά υπερίσχυσε.

Τον Απρίλιο του 2011 πέντε από τους επιζώντες του Ναγκασάκι με επιστολή τους προς την Ιαπωνική κυβέρνηση της ζητούσαν να ανακοινώσει και επίσημα πως ‘’ο μύθος της ασφάλειας των πυρηνικών’’ κατέρρευσε και απαίτησαν η χώρα να στραφεί σε άλλες μορφές ενέργειας για να αποτραπούν μελλοντικά δυστυχήματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Η τεχνογνωσία της Ιαπωνίας και η προηγμένη της τεχνολογία αποτελούσε πριν την τραγωδία της Φουκουσίμα, το άλλοθι πολλών επιστημόνων πως ακόμα και σε πολύ δύσκολες  καταστάσεις, οι δεκάδες δικλίδες ασφαλείας θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια πυρηνική κρίση.

Ένα φυσικό όμως φαινόμενο, ένα σεισμός που ακόμα ο άνθρωπος δεν μπορεί να προβλέψει που και πότε θα σημειωθεί ήρθαν να τονίσουν με τον πιο δραματικό τρόπο την αναντιστοιχία ανάμεσα στην ανθρωπότητα και την προσπάθεια της να δαμάσει τις δυνάμεις της φύσης.

Και αν αυτό συνέβη στην Ιαπωνία τότε σε ποια χώρα δεν υπάρχει ο κίνδυνος για κάτι παρόμοιο; Απλά λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε άτυχες στιγμές. Όταν όμως εμπλέκεται η βασική δύναμη του Σύμπαντος, η πυρηνική ενέργεια,  τα λάθη δεν μπορούν να διορθωθούν.

Η χρήση της ατομικής βόμβας στις Ιαπωνικές πόλεις είχε σπείρει ενθουσιασμό στις ΗΠΑ. Τότε ο πρόεδρος Χάρι Τρούμαν δήλωνε : ‘’Είναι μια ατομική βόμβα. Η βασική ενέργεια στο Σύμπαν. Η δύναμη από την οποία  ο Ήλιος αντλεί την ενέργεια του εξαπολύθηκε εναντία σε αυτούς που έφεραν τον πόλεμο στην Άπω Ανατολή’’.

Την δική του απάντηση δίνει σήμερα ο 82χρονος Sumiteru Taniguchi, ένας από τους επιζώντες του Ναγκασάκι και  πρόεδρος ιδρύματος για την ανακούφιση των θυμάτων των ατομικών βομβών.

‘’Η πυρηνική ενέργεια και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να συνυπάρξουν. Εμείς που επιβιώσαμε το φωνάζουμε. Και ακόμα η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να αναπτύσσεται καμουφλαρισμένη πίσω από την ταμπέλα των ειρηνικών σκοπών. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σημειωθεί μια φυσική καταστροφή. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σημειωθεί ένα πυρηνικό ατύχημα’’. 
Τα σχόλια είναι κλειστά.

Δείτε ακόμα...

ekkatharistiko

«Η ληστεία του αιώνα»… σε νούμερα - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Papandreou_Samaras

Τα σοφά λόγια του… Τρύφωνα - Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011